Home » D:News » O studentă din China, aflată la studii în SUA, și-a pârât o colegă la autoritățile chineze

O studentă din China, aflată la studii în SUA, și-a pârât o colegă la autoritățile chineze

O studentă din China, aflată la studii în SUA, și-a pârât o colegă la autoritățile chineze
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.12.2022

O studentă din China, aflată la studii în SUA, a fost reținută pentru că a amenințat o colegă tot de naționalitate chineză, implicată într-o campanie pro-democrație. În plus, agresoarea și-a pârât colega autoritățile din China.

Procurorii americani spun că Xiaolei Wu, în vârstă de 25 de ani, i-a trimis amenințări colegei și că a raportat familia acesteia autorităților din China.

Studenta de la Berklee College of Music a fost reținută miercuri în Boston.

Amenințată și denunțată pentru protestele pro-democrație

Totul a pornit după ce victima a lipit fluturași în care cerea o mai mare libertate politică în China. Ea a lipit afișele la colegiul de muzică la sfârșitul lunii octombrie iar mesajele erau: „Alături de poporul chinez”, „Vrem libertate” și „Vrem democrație”.

La scurt timp după aceea, Wu a încercat să dea de urma studentei într-un grup WeChat al colegiului care avea peste 300 de studenți. Agresoarea i-a cerut să dea jos fluturașii și a amenințat-o cu acte de violență dacă nu se conformează. „Postează mai multe, îți voi tăia mâinile nenorocite”, scrie într-un mesaj.

De asemenea, agresoarea a anunțat-o că a fost pârâtă autorităților din China și că agenția de securitate publică îi va „saluta” familia, au declarat procurorii americani, potrivit BBC. Mai mult chiar, se pare că a căutat și publicat adresele de acasă și de e-mail ale fetei, încurajându-i pe alții să îi trimită amenințări.

Departamentul de Justiție al SUA s-a pronunțat

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că acțiunile lui Wu au fost „o încercare de a reduce la tăcere și de a intimida opiniile exprimate de activistul care se opune RPC”.

„Libertatea de exprimare este un drept constituțional aici, în Statele Unite, și îl vom proteja și apăra cu orice preț”, a declarat procurorul american Rachael Rollins.

În plus, FBI a confirmat că Wu a raportat ținta sa autorităților chineze pentru ca acestea să lanseze o anchetă asupra ei și a familiei sale.

„Această presupusă conduită este incredibil de tulburătoare și contravine complet valorilor democratice ale țării noastre”, a declarat agentul special al FBI Joseph Bonavolonta.

Totodată, Colegiul de muzică Berklee a declarat că este „îngrijorător” comportamentul descris.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase